Op afstand dicht bij elkaar

31-03-2020

Afstand houden, maar toch dicht bij elkaar blijven. Dat is toch waar het allemaal om draait deze periode? Houd anderhalve meter afstand, maar let wel een beetje op elkaar. Mooi om te zien hoe we fysiek afstand houden, maar mentaal dichterbij elkaar lijken te komen. Kijk naar de drukte op groepsapps, niet alleen om grappige plaatjes en filmpjes te delen, maar ook echt om te vragen hoe het gaat en om elkaar te helpen. Zelfs groepsapps waarvan ik niet eens meer wist dat ik erin zat komen opnieuw tot leven, zoals de ‘ouders van groep 3 app’.

Waar de Beck-groepsapp normaal gesproken ontploft bij zaken als voetbal of het songfestival (daar hebben veel Beckers een mening over, echt waar), gaat het deze weken eigenlijk over niks anders dan het coronavirus. En de uitdagingen die thuiswerken met zich meebrengt in deze rare tijd. Zoals waarschijnlijk in menig groepsapp: het gesprek van de dag.

Vanuit een soort beroepsdeformatie kijken wij als communicatieadviseurs bijna meer naar hóe de Rijksoverheid, veiligheidsregio’s en gemeentes communiceren dan naar wát er daadwerkelijk gezegd wordt. Heel Nederland wil natuurlijk zo snel mogelijk horen wat er in het crisisteam besproken is. Bij crisiscommunicatie is het ook zaak om snel te communiceren, zodat er zo weinig mogelijk onrust en onduidelijkheid ontstaat. Maar het is óók belangrijk om goed na te denken over je kernboodschap en Q&A’s. Soms lijkt het alsof hier iets te weinig tijd voor wordt genomen. Maar da’s natuurlijk makkelijk praten vanaf de zijlijn. Eigenlijk zou ik – en met mij vele communicatieadviseurs gok ik- best een vliegje op de muur willen zijn, daar in Den Haag. Ik kan me er vanuit mijn ervaring met lokale crisiscommunicatie van alles bij voorstellen, maar hoe zou het dáár gaan? Welke rol kan je als communicatieadviseur innemen als de druk zó hoog is? Hoe breng je de informatiebehoefte en emoties van het hele land en je kernboodschap als overheid samen? Hoe ga je om met ontelbare persvragen en media-verzoeken? Reuze-interessant!

En dan de thuiswerk-uitdagingen deze periode… Sommige collega’s hebben een heus kantoor op zolder. Anderen zitten op bed, onopgemaakt (gezicht én bed 😉). Hoe combineer je dat met kinderen die thuis onderwijs krijgen, of conference-callende partners, en welke apps gebruik je eigenlijk om je collega’s te zien en spreken (aanrader: Teams, of gewoon FaceTime). Hoe hou je het ondanks dat toch gezellig thuis? Mijn tip: ga lekker flexibel met je tijd om. Of zet bijvoorbeeld je stoofpotje alvast op tijdens een vergadering. Of ga even lekker in het zonnetje in de tuin je mail bijwerken. Allemaal voorbeelden die ik onze groepsapp voorbij zag komen! We proberen er met z’n allen het beste van te maken.

Wij zien dat er op sommige vlakken momenteel wat minder aandacht is voor de communicatie rondom projecten of ontwikkelingen. Maar op andere plekken loopt het juist storm! Zo is een collega betrokken bij de realisatie van het eerste Coronacentrum met Thuiszorghotel in Nederland. Een andere collega is woordvoerder van een wethouder met zorg en onderwijs in portefeuille. Weer een ander adviseert een verpleeghuis rondom de uitbraak van corona. En meerdere Beckers zijn verantwoordelijk voor de gemeentelijke corona-crisiscommunicatie.

Afstand houden, maar toch dicht bij elkaar blijven. Iets wat wij als Beckers eigenlijk altijd doen.
Elke Beck-adviseur werkt op een andere locatie, maar toch zijn wij écht collega’s en delen we ervaringen en kennis met elkaar. En andersom: we worden tijdelijk echt onderdeel van de organisatie waar we voor werken, maar bewaren toch de nodige afstand om vanuit een frisse blik te kunnen adviseren.

Afstand & dichtbij, een mooie combinatie!
Liezeth Wintjens, Communicatieadviseur